Teams die hun vaardigheden willen verbeteren starten vaak met een training. In informele setting wordt er geoefend met nieuwe skills en verschillende praktijksituaties. Teamleden ervaren daardoor zelf wat werkt en wat niet werkt. Zo vertalen ze de nieuwe vaardigheden op een eigen wijze door naar hun dagelijkse werk. Het echte ‘leertraject’ start na de training. Je wilt voorkomen dat er na een maand wordt gezegd: ‘Het was een leuke training, echt heel leerzaam, ik heb er alleen vanwege drukte niks meer mee gedaan’. Hoe zorg je ervoor dat teamleden het geleerde blijvend toepassen in de praktijk en niet vervallen in oud gedrag? Het antwoord is: coaching on the job.
Coaching on the job
Tijdens coaching on the job luister je samen met een teamlid een aantal klantgesprekken terug, of sluit je live aan bij een klantgesprek. Na afloop van het klantgesprek start de coaching. Je bespreekt samen wat er goed ging en wat er anders zou kunnen. Je coacht het teamlid in hoe het anders zou kunnen en wat hem of haar weerhoudt om de nieuwe vaardigheden vanuit de training toe te passen in de praktijk. Het teamlid formuleert concrete actiepunten en gaat deze direct toepassen in de praktijk. Zo voorkom je terugval in oude gedragspatronen.
Jouw coaching bepaalt het leereffect
Er zijn verschillende definities van coachen. Waar het op neerkomt: coachen op de werkplek is een ander woord voor het begeleiden van iemand bij het behalen van zijn of haar doelen. Ik merk dat leidinggevenden coaching on the job vaak interpreteren als het geven van tips en oplossingen aan hun teamleden. Het is een utopie om te denken dat hoe meer tips je hebt gegeven, hoe meer het teamlid heeft geleerd. Dit is de grootste valkuil tijdens coaching on the job.
Ik heb een tip voor je
Je hebt als leidinggevende veel praktijkervaring en alle lastige klantsituaties al eens meegemaakt. Je wilt één van jouw teamleden graag verder ontwikkelen in het stellen van open vragen. Vanuit je enthousiasme en drive om het teamlid naar een hoger niveau te tillen geef je allerlei voorbeelden en tips:
Leidinggevende: “Je kunt in dit gesprek het beste starten met de open vraag: ‘Wat is de aanleiding van uw vraag?’ Daarna vraag je: ‘Wat is er precies veranderd?’ Dan vraag je door: ‘Wat is voor u nu precies belangrijk?’ Zo krijg je meteen duidelijk wat die klant precies wil en wat de klant belangrijk vindt. Je krijgt dan veel meer informatie van de klant dan je nu kreeg. Deze vragen gaan je daarbij helpen en kun je in ieder gesprek toepassen, noteer je ze meteen?”
Grote kans dat jouw teamlid instemmend knikt en er verder weinig mee doet. Dit is namelijk jouw oplossing. Jij bent nu namelijk degene die in de leerstand staat! Na een hele dag coachen op deze manier ben je waarschijnlijk helemaal leeg qua energie. Dat is ook niet gek, want jij bent diegene die hard aan het werk is; je geeft te veel.
Jouw tips creëren weerstand
Na de zoveelste tip en oplossing kan je teamlid afhaken en in de weerstand gaan. Teamlid: “Ja, dat is voor jou heel logisch, jij hebt die ervaring al. Ik ben nog zoekende daarin. Als jij het zo zegt dan klinkt het allemaal zo gemakkelijk, die woorden passen ook helemaal bij jou, maar zo ben IK niet. Die bewoording past gewoon niet bij mij als persoon, hier kan ik niks mee…”
Trap niet weer in de valkuil om een nieuwe tip of oplossing aan te reiken, de kans is groot dat die ook van tafel wordt geveegd en de weerstand groter wordt. Hoe dan wel?
Zet je teamlid aan het denken
Gedraag je als coach slim en lui. Met prikkelende vragen zet jij je teamlid aan tot nadenken over zijn of haar gedrag en het effect daarvan op de klant. Ook laat je hem/haar nadenken over welke open vragen zouden helpen om het gewenste resultaat te bereiken. Heb geduld en blijf geïnteresseerd vragen wat het effect zal zijn van de oplossingen die het teamlid zelf bedenkt. Zo komt hij of zij vanzelf bij een manier van gespreksvoering die past bij hem of haar. En waarschijnlijk worden de ideeën en acties meteen genoteerd om direct toe te passen in een volgend gesprek.
Herkenbaar?
Stap jij ook wel eens in deze valkuil? Wil jij meer rendement halen uit jouw coaching on the job? Kerngroep begeleidt regelmatig leidinggevenden in hun coachskills, zodat ze het leereffect van de training ook goed kunnen borgen op de werkvloer. Wil je eens sparren over wat Kerngroep voor jou en je team kan betekenen, neem dan contact met ons op.
Ga terug naar het overzicht