‘Coachen, dat is toch gewoon iemand complimenten en tips geven?!’‘
In mijn dagelijks werk als teamtrainer-coach bij Kerngroep begeleid ik regelmatig praktijkcoaches, teamleiders en managers die hun collega’s of medewerkers coachen on the job. Wanneer we praten over deze manier van coachen krijg ik vaak te horen dat het ze goed af gaat. Echter, wanneer ik meeluister met een coachgesprek betrap ik ze vaak op de 5 meest gemaakte coachfouten bij coaching on the job.
Benieuwd of jij ze ook maakt? Doe nu de coachtest!
Geef per stelling aan in hoeverre onderstaande van toepassing is op jouw coachstijl. 10 = altijd van toepassing, 5 = neutraal, de ene keer wel, de andere keer niet, 1 = helemaal niet van toepassing. Als je klaar bent, tel je de scores bij elkaar op.
- Ik heb veel praktijkervaring en geef goede voorbeelden en tips om de coachee op weg te helpen.
- Ik word ongeduldig als mijn coachee niet zelf met een oplossing komt. Ik help de coachee door te vertellen hoe hij of zij het de volgende keer beter kan aanpakken.
- Aan het einde van de coaching vat ik samen wat we hebben besproken en waar ik wil dat de coachee mee aan de slag gaat.
- Ik maak het verslag van de coaching, want dan heb ik meteen goede input voor het functionerings- en beoordelingsgesprek.
- Mijn coachee zegt iedere keer dat hij met de actiepunten aan de slag gaat, maar er gebeurt niks in de praktijk! Telkens komt hij met een excuus en belooft er aankomende periode mee aan de slag te gaan. Ik ervaar dat hij niet in beweging komt.
Benieuwd naar jouw eindscore?
Jouw score is: 0-10.
Heel goed, jij zet je coachee echt aan het werk! Je laat jouw coachee zelf de oplossing bedenken en geeft hem daar de tijd voor. Jouw coachee kiest zelf zijn actiepunten en de wijze waarop hij ermee aan de slag gaat. Je vraagt goed door als coach. Hierdoor krijgt jouw coachee inzicht in wat het nieuwe gedrag voor resultaat zal gaan brengen en of dat aansluit op het gewenste resultaat. Jouw coachee noteert zelf zijn successen, verbeterpunten, tips en actiepunten tijdens de coaching en vat aan het einde van de coaching het gesprek samen. Je ziet dat je coachee aan de slag gaat met zijn ontwikkelpunten in de praktijk en viert samen de successen door te complimenteren. Door jouw manier van coachen creëer je eigenaarschap bij je coachees. Ga zo door!
Jouw score is: 11-31.
Je bent al aardig op weg! Het coachen gaat je al aardig af. Op bepaalde punten kun je nog veel effectiever worden. Je beschikt over de juiste basis coachingsvaardigheden en kunt met een aantal praktische handvatten de coachee nog meer zelf laten nadenken over zijn gedrag en het effect daarvan. Het gevolg hiervan is dat je als coach veel effectiever zult zijn en meer resultaat gaat zien bij de coachee.
Jouw score is: 31-50.
Oeps, je bent zojuist betrapt op de 5 meest voorkomende valkuilen bij coaching on the job… Je bent een coach die je coachee graag helpt. Daardoor werk je zelf veel te hard. Niet getreurd, dit kom ik regelmatig in de praktijk tegen bij ervaren praktijkcoaches, teamleiders en managers. Met praktijkgerichte coachsessies leer je deze valkuilen snel herkennen en weet je ze te voorkomen. Lees hieronder hoe Kerngroep je daarbij kan ondersteunen.
Ja, ik wil effectiever coachen!
Wil je meer weten over hoe Kerngroep jou kan ondersteunen in coaching on the job? Neem dan contact met ons op, via het onderstaande formulier.
"*" geeft vereiste velden aan