Kerngroep

Hoe houd je focus op het jaarplan?

×
Ga terug naar het overzicht

Het is weer Q4: tijd voor teams om plannen te smeden die de visie en strategie van de organisatie ten uitvoer brengen. De grootste uitdaging is om een plan te maken dat écht van het team is. Een plan dat iedereen ziet zitten en waar goed over doorgepraat is. Niet een plan dat, net als in voorgaande jaren, tot stand kwam na een lange zit waarbij je als teamlid blij was dat die exercitie over was en jij weer over kon gaan tot de orde van de dag.

In zo’n geval is de kans groot dat wanneer de formaliteit achter de rug is, jij slechts met tegenzin werkt aan de afgesproken doelen en acties. En als het enigszins kan, geef je er helemaal geen prioriteit aan, je verzint wel een excuus als ernaar gevraagd wordt.

Focus op jaarplan

Commitment en verantwoordelijkheid

Gezamenlijk commitment en het nemen van verantwoordelijkheid voor het te halen resultaat zijn voorwaarden om een jaarplan succesvol uit te voeren. Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat teamleden afhaken, omdat ze er bijvoorbeeld toch al niet helemaal achter stonden, ze vonden dat de lat veel te hoog werd gelegd, of maar ‘ja’ gezegd hebben, zodat ze weer verder konden met hun werk.

Het tot stand brengen van een jaarplan waar iedereen in het team voor gaat, vraagt om een goede discussie en inclusieve besluitvorming. Het is immers belangrijk dat iedereen zin heeft om eraan te beginnen en gemotiveerd is om samen de gestelde doelen op 31 december 2020 gerealiseerd te hebben.

Het mag niet zo zijn dat een teamlid zich aan de verantwoordelijkheid over het besluit onttrekt. Iedereen moet volmondig ja kunnen zeggen. Stap dan ook niet in de valkuil van snel een besluit nemen omdat de tijd dringt, of omdat je merkt dat er een meerderheid is die achter jou staat: het gaat niet alleen om meeste stemmen gelden. Zorg dat ook de mensen die niet (helemaal) achter het plan staan gehoord worden en denk samen na over een plan waaraan de suggesties en aanvullingen van de minderheid worden toegevoegd.

Een goed plan is meer dan alleen de inhoud

In een goed plan is er nagedacht over de rol van samenwerken in het team. Want alleen door samenwerken haal je samen succesvol de eindstreep en kun je een feestje vieren. Bespreek daarom ook zaken als:

  • Hoe gaan we elkaar aanspreken als iemand de afspraken niet nakomt?
  • Geven we elkaar complimenten als we zien dat er een goede bijdrage wordt geleverd?
  • Wie is waar goed in? Hoe zetten we iedereen in op hun kwaliteiten?
  • Durft elk teamlid een hulpvraag te stellen als het moeilijk wordt?
  • Zorgen we goed voor elkaar? Bieden we hulp als we zien of merken dat iemand het moeilijk heeft?
  • Hoe gaan we onze (tussentijdse) successen vieren?

Tussentijdse meetmomenten zijn cruciaal voor het eindresultaat. Plan tweemaandelijks een overleg om de resultaten te bespreken. In dat overleg is ook een agendapunt: En hoe doen wij het als team? Welke complimenten en verbeterpunten hebben we voor elkaar? Waar lopen teamleden tegenaan en hoe kunnen we het oplossen? Ook tijdens deze overleggen is 100% aanwezigheid én bezig zijn met het onderwerp van belang. Laat je betrokkenheid zien en lever een bijdrage aan jullie teamsucces.

Wat kan Kerngroep voor jou betekenen?

Duurzame gedragsverandering gaat vaak niet vanzelf. Wij hebben al vele jaren ervaring op het gebied van teamontwikkeling. Kan jouw team begeleiding in de samenwerking gebruiken? Kerngroep denkt graag met je mee om van jullie jaarplan een succes te maken. Wij informeren je graag over de mogelijkheden en wat we voor jou kunnen betekenen. Neem contact met ons op.

Ga terug naar het overzicht